Thursday, June 28, 2018

Українцям плюнули в обличчя в Америці. Обітремось?..



У квітні 2018р. кінофестиваль Трайбека, що в Нью Йорку, присвоїв нагороду Best Narrative Short російському фільму "Чергування на телефоні" ("Phone Duty").

У фільмі показано війну на Донбасі через призму російського терориста, котрого панове з Трайбека називають "повстанцем". Головну роль у фільмі зіграв сумнозвісний Захар Прілєпін - відомий російський імперіаліст, котрий і сам воює на Донбасі.

Після нагородження фільму у мережі піднялась цілком зрозуміла хвиля обурення: притомні українці (і не лише українці) залишали гнівні коментарі на Фейсбук-сторінці Фестивалю; з'явились кілька статтей на цю тему.

У свою чергу, наш рух Ukrainian Standpoint започаткував петицію до Фестивалю з вимогою забрати у фільму нагороду i публічно перепросити українців.

Напочатку петиція мала успіх: ми зібрали понад 5 тис. підписів. Та з годом ентузіам пішов на спад: на нинішній день петиція нараховує лише 6,000 підписантів. Це не та кількість, з котрою, на нашу думку, будуть рахуватись.

То ж давайте спробуємо розібратись у чому справа і що робити далі.

Згасання ентузіаму
Ентузіазм - явище емоційне, а тому - короткотривале. Якщо, як у нашому випадку, масова мобілізація ображених українців не привела до негайної реакції фестивалю, то мусимо готуватись до довготривалої боротьби. Хайп спав, але проблема залишилась. І вона вимагає вирішення.
Що робити: Підпишіть, хто ще не підписав. Поширте знову у соцмережах.

Старіння новини
Одразу після нагородження про випадок написали кілька видань. Зрозуміло, що кілька місяців після події про неї вже не писатимуть: це вже не новина.
Що робити: Мусимо створювати нові інформаційні приводи, щоб зацікавити ЗМІ. Одним із таких приводів, вважаємо, може стати значна кількість зібраних підписів.

Недостатня активність підписантів
Зрозуміте нас правильно: ми БЕЗМЕЖНО вдячні кожному, хто підтримав нашу петицію, поставивши свій підпис. Тільки цього, на жаль, недостатньо: кампанія стає масовою, якщо більшість її учасників запрошують до неї своїх друзів. Багато підписантів поширили лінк з петицією (дякуємо їм!), але не всі. Отже - маємо те, що маємо.
Що робити: не обмежуватись підписанням петиції, але й ПОШИРИТИ її у соцмережах.

Для чого це все

У ситуації війни, коли ворог захопив частину нашої Батьківщини і вбиває наших близьких, ми не можемо толерувати пропаганду російського тероризму. За такі речі треба "бити по руках", щоб наступного разу думали, перш ніж нагороджувати пропагандистськй ролик із терористом у головній ролі.

Що ми можемо реально зробити

Вважаємо, що разом ми МОЖЕМО примусити Tribeca Film Festival пристати на наші вимоги. Для цього нам потрібно зібрати достатньо велику кількість підписів і цим самим зацікавити ситуацією американські ЗМІ. Якщо ми зберемо, наприклад, 100,000 підписів, це вже буде свідченням значної кількості людей, обурених нагородою.

Отже, наступні кроки для досягнення мети цієї кампанії ми бачимо такими:
1. Зібрати 100,000 підписів під петицією
2. Сконтактуватись з американськими (та іншими англомовними) ЗМІ і зацікавити їх ситуацією, посилаючись на підтримку 100,000 підписантів
3. Шляхом винесення обговорення ситуації в англомовну пресу, примусити TFF зреагувати на наші вимоги. Одна річ ігнорувати 6,000 чоловік, інша річ - коли обурених 100,000, а преса надокучає дзвінками.

Що кожен може зробити у цій ситуації:
1. Підпиши петицію!
2. Використовуй ТЕГУВАННЯ (tagging) на Фейсбуку: пошир петицію (і цю статтю!) і додай (теґни) МІНІМУМ 10 друзів! (А якщо можеш, то й всіх 50, дозволених Фейсбуком!)
3. Маєш блог, або багато фолловерів у соцмережах? Напиши про цю кампанію своїми словами.
4. Перебуваєш в українській групі у соцмережах? Запроси учасників групи підписати петицію (і попроси поширити!).

Тільки діючи разом і залучаючи друзів ми не дамо цій кампанії вилитись у пшик, яким закінчується так багато ініціатив із збору підписів.

Пригадуєте однe з гасел Революції Гідності? "Разом - і до кінця!"

Ukrainian Standpoint


Support our campaign!
Підтримай!

Your donation will help us advertise our petition in social media:
Допоможи оплатити рекламу нашої петиції у соцмережах:
 Support This Campaign!